Суббота, 18.05.2024
knigimarkets.at.ua
Меню сайта
Форма входа
01:29

Конспект уроку написання апострофа в українській мові скачать

Конспект уроку написання апострофа в українській мові

АПОСТРОФ. РОЛЬ АПОСТРОФА В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ. ВИМОВА І НАПИСАННЯ СЛІВ З АПОСТРОФОМ. ОПРАЦЮВАННЯ ВІРША Н. КРАСОТКІНОЇ „В П'ЯТНИЦЮ, У НАДВЕЧІР'Я” - БУКВАРНИЙ ПЕРІОД (ПРОДОВЖЕННЯ)
Мета : ознайомити учнів зі знаком „апостроф”; навчити їх читати слова з апострофом; виробляти первинні вміння встановлювати звуко-буквений склад у таких словах; розвивати мовлення, спостережливість; виховувати пізнавальний інтерес. I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ. ІІ. ПОВТОРЕННЯ ТА ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ.

1. Мовленнєва розминка. 1) Робота над скоромовкою. Сів Сень на пень. Просидів цілий день. 2) Звукова зарядка. — Назвіть голосні у слові просидів; початковий звук у словах сів, пень, цілий. — Визначте наголос і кількість складів у слові просидів.

3) Робота над чистомовкою. Ша-ша-ша — він не має ні гроша. Шу-шу-шу — ми нарвали споришу. Ше-ше-ше — говоріть тихіше. — Вставте букви, яких бракує. Як ..вінок за..еленчить, .. вінко ..мелик за..ижчить.

3. Відновлення деформованого тексту. — Розташуйте речення так, щоб вийшов текст. Василько кинув на воду листочок. Бджілка хотіла напитися і впала у бочку з водою. Виручив Василько із біди бджілку. Вилізла на нього бджілка, обсушила крильця та й полетіла.

4. Читання вірша Н. Забіли „джміль” та оповідання В. Дуб „Бджілка” III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ. Ознайомлення учнів зі знаком „апостроф” — Розгадайте ребус: 7я. (Сім’я) — Виконайте звуковий аналіз слова: [с’, і, м, й’, а]. Запишемо звукову модель слова.

Тепер підставимо букви під звуками. (Діти підставляють і пояснюють: с, і — бо звук [с] вимовляємо м’яко; м, я, бо звуки [йа] стоять поруч, вимовляються разом, тому позначаються буквою я.) — Що ви пам’ятаєте про звук [м]? (Це приголосний, дзвінкий, губний, завжди твердий.) — Але ж після „ем” стоїть буква я. Пригадаємо, яку роботу виконують букви я, ю, є після приголосних? (Вони позначають м’якість приголосних, отже, перед ними приголосні вимовляються м’яко.) — Але ж приголосний [м] не буває м’яким. Вимовимо всі разом слово сім’я. Прислухайтеся. Ми вимовили [м] твердо й окремо від звуків [йа]. Як же показати це на письмі? (Таким чином підводимо дітей до висновку, що потрібен певний знак, щоб показати окрему вимову [м] від [йа].) — В українській мові є такий знак — апостроф (’). Він пишеться, як кома, тільки вгорі. Якщо після букви стоїть такий значок, то наступна буква я читається так, щоб добре було чути звуки [йа]. От послухайте, як треба правильно читати склади з апострофом: м’я, б’я, в’ю, п’ю, п’є, б’є.

— у цих складах апостроф показує, що букви я, ю, є позначають по два звуки — [йа], [йу], [йе]. Апостроф указує на твердість приголосних та їх окрему вимову з [йа], [йу], [йе], [йі]. IV. РОБОТА ЗА БУКВАРЕМ (с. 140) 1. Звуко-буквений аналіз слів м'яч, хом'як, п'ять за схемами і малюнками, поданими в підручнику.

— Прочитайте звукові моделі слів м’яч, хом’як, п’ять. Зверніть увагу, чи позначає апостроф звук. — Апостроф звука не позначає. Він указує на роздільну вимову попереднього приголосного та [й]. 2. Читання слів з апострофом у стовпчиках за зразком, поданим учителем. — Прочитайте слова із такими складами м’я, п’є, п’я, п’ю, б’є, в’я.

— Що між ними спільного? (б, п, в, м — губні приголосні.) — Які букви стоять після апострофа? (Букви я, ю, є) — В українській мові після б, п, в, м та р перед я, ю, є, ї роздільна вимова на письмі завжди позначається апострофом. 3. Опрацювання вірша Н. Красоткіної „В п'ятницю, у надвечір'я” 1) Читання вірша вчителем. — Коли зібралася сім’я? 2) Гра „Бджілки”. Самостійне напівголосне читання вірша учнями.

— Скільки речень у вірші? 3) Читання тексту учнями „ланцюжком” по рядках. — Де зібралася сім’я? 4) Вибіркове читання. — Знайдіть слова з апострофом і прочитайте їх. Діти називають слова: п’ятниця, надвечір’я, міжгір’я, подвір’ячко, в’яз, сім’я, солов’я, подвір’я, сузір’я.

За потреби вчитель пояснює значення слів. — Прочитайте речення, що відповідають малюнку.



Конспект уроку написання апострофа в українській мові

Конспект уроку написання апострофа в українській мові



Похожие материалы:
Поиск
Календарь
«  Ноябрь 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архив записей
knigimarkets.at.ua © 2024 Карта сайта
uCoz